EBRD Kredit od 4 miliona eura za mikrofinansijsku instituciju Partner u Bosni i Hercegovini

 

Ebrd_logo copy 1.jpg

EBRD saopštenje za medije

Jačanje energetske efikasnosti kroz Instrument za finansiranje zelene ekonomije II na Zapadnom Balkanu

  • EBRD kredit u iznosu 4 miliona eura za Mikrokreditnu fondaciju Partner Tuzla
  • Finansiranje za podršku zelenim investicijama koje poboljšavaju energetsku efikasnost objekata
  • Zajam osiguran u okviru EBRD-ovog Instrumenta za finansiranje zelene ekonomije II na Zapadnom Balkanu

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava zelena ulaganja u Bosnu i Hercegovinu zajmom od 4 milijuna eura Mikrokreditnoj fondaciji Partner Tuzla (Partner) kroz Bančin instrument za finansiranje zelene ekonomije na Zapadnom Balkanu (WB GEFF II).

Ovo je druga GEFF linija u kojoj učetvuje Partner, nakon uspješne implementacije prve linije. Partner će ovim sredstvima kreditirati zajmove u stambenom sektoru – pojedincima, stambenim kolektivima, proizvođačima, dobavljačima i pružateljima usluga – za ulaganje u ugradnju visokoučinkovitih zelenih tehnologija, materijala i rješenja u stambene zgrade i objekte u privatnom vlasništvu. Cijeli iznos zajma je namijenjen zelenim projektima.

Obnova zgrada ključna je za dekarbonizaciju ekonomije. U Europskom zelenom planu to je ključno sredstvo za poticanje energetske efikasnosti u sektoru i postizanje klimatskih ciljeva. Studije pokazuju da potrošnja energije u građevinskom sektoru u Bosni i Hercegovini čini 57 posto ukupne potrošnje energije u zemlji, što je znatno iznad 40 posto prosjeka Europske unije (EU)..

GEFF program u vrijednosti 135 milijuna eura za Zapadni Balkan podržava energetski efikasna rješenja za izgradnju zelenijeg i održivijeg gospodarstva. Program podržavaju EU, Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF) i austrijsko savezno ministarstvo finansija. Također je dio Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP) za zapadni Balkan.

Do danas je GEFF u Bosni i Hercegovini dosegao više od 3.000 kućanstava i osigurao zajmove u iznosu preko 10 milijuna eura za pojedinačne projekte preko partnerskih finansijskih institucija. To je doprinijelo uštedi energije za više od 7800 MWh i smanjenju emisije CO2 za više od 2700 tona godišnje. Najčešće finansirani su ugradnja prozora i vrata, izolacija, kotlovi na biomasu i toplinske pumpe.

Partner je najveća mikrokreditna institucija u Bosni i Hercegovini, koja je partner EBRD-a više od 10 godina i aktivna je u cijeloj zemlji kao ključni pružatelj usluga finansiranja..

Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, izjavila je: „U sedmici u kojoj se održava COP26, još je važnije doprinijeti zelenim i održivim ulaganjima. Jako sam sretna što smo danas s Partnerom potpisali ovu važnu kreditnu liniju koja će dodatno povećati zeleno kreditiranje u Bosni i Hercegovini i doprinijeti uštedi energije i smanjenju emisije ugljika.”.

Senad Sinanović, Direktor Partnera ovom prilikom je rekao: "Naša glavna motivacija za pokretanje i promociju kreditnih linija za energijsku efikasnost, bilo je aerozagađenje, odnosno činjenica da su vodeći gradovi naše zemlje, nerjetko na vrhu ljestvice najzagađenijih gradova Evrope ali i svijeta. U okviru prve kreditne linije EBRD GEFF I, ostvareno je smanjenje emisije CO2 od 15.539 tona i ušteda primarne energije od 48.069 MWH. Nova kreditna linija je još jedan korak u jačanju naše pozicije kao lidera na polju mikrokreditiranja energijske efikasnosti, a posebno u daljnjem podizanju svijesti o značaju čiste okoline i kvalitetnog pružanja usluga našim klijentima.“

Od početka svog djelovanja u Bosni i Hercegovini 1996. godine, EBRD je uložila više od 2,7 milijardi eura u 190 projekata širom zemlje.

 

 

 

Prijavite se na naš newsletter